Sant Pere de Vilamajor
Geoportal
El portal municipal d'informació geogràfica (geoportal) és un punt d'entrada centralitzat per a tota la informació i recursos relacionats amb la informació territorial. Un dels principals objectius d'aquest portal és facilitar l'accés de la informació geogràfica a totes les administracions públiques, al sector privat i a la ciutadania, posant al seu abast visors de mapes, metadades i serveis geogràfics normalitzats. Aquests geoportals estan d’acord amb els principis de les IDE de rang superior i amb la iniciativa europea INSPIRE.
Accés al portal municipal d'informació geogràfica de l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
Situació geogrà fica
Sant Pere de Vilamajor és un municipi de la comarca del Vallès Oriental situat en el seu extrem més septentrional, a la vessant més meridional del Pla de la Calma. Amb una àrea de 35 km2 és un dels municipis més extensos de la comarca però alhora amb una de les densitats de població més baixes.
Limita al sud amb Sant Antoni de Vilamajor, a l'est amb Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera i Fogars de Montclús, al nord amb Montseny i a l'oest amb Tagamanent, Cànoves i Samalús i Cardedeu. La principal via de comunicació és un ramal de la carretera BP-5107, que va de Llinars a Sant Llorenç Savall, passa per Sant Antoni de Vilamajor i d'allà dóna accés als diversos nuclis habitats que conformen el municipi.
Terme municipal
El punt més alt del terme municipal és el turó del Samont a una alçada de 1.272 metres sobre el nivell del mar, mentre que el punt més baix és on la riera de Vallserena entra al terme de Sant Antoni a uns 25 metres.
La part nord del terme és força muntanyosa, forma part del massís del Montseny i, a més del turó del Samont, hi destaquen els turons del Pi Novell, el turó d'en Besa, el turó de la Moixa i el turó de la Cova. Aquesta zona muntanyosa és poc poblada i ha predominat l´activitat econòmica de la ramadera i forestal, tot i que recentment ha despuntat el turisme. La riera de Vilamajor neix sota el turó de la Moixa i travessa el terme de nord a sud pel sot del Cortès fins a desembocar al riu Mogent, a Llinars del Vallès.
La riera de Vilamajor baixa, envoltada per una banda pels turons de l'Uixola i Palestrins i, per l'altra, pels turons de Sant Elies i de Plansaparera.
La part sud del terme és més planosa, ja situada al Vallès. Més poblada, hi viu cap el 90% de la població dividits en diferents barris de població. L'activitat econòmica ha estat l'agricultura però ha cedit terreny als serveis i a la construcció.
Barris i nuclis de població
- Al veïnat del Pla de Vilamajor: El barri de La Força (nucli històric), el barri de l'Eixample (cap de municipi), el barri de Can Derrocada (residencial) i el barri de Can Llobera (residencial).
- Al veïnat de Brugueres: El barri de Les Faldes del Montseny (residencial) i el barri de Can Sebastianet (residencial).
- Al veïnat del Bruguer: El barri Les Pungoles (residencial) i el barri de Can Miret (residencial).
- Al veïnat dels Boscassos i Vallserena: El barri de Can Vila (residencial), el barri de Can Ram (residencial) i el barri de Vallserena (residencial).
- Al veïnat de Canyes: Diverses masies disseminades.
- Al veïnat de Muntanya: El barri dels Refugis del Montseny (disseminats).
- Al veïnat de Santa Susanna: El barri de Santa Susanna (disseminats).
- Al veïnat del Sot de l'Om i als veïnats anteriors: Diverses masies dissemindades.