1. Descripció general del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals a les urbanitzacions i nuclis de població (PPU)
1.1 Definició del Pla
El Pla de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i nuclis de població (PPU) és el document tècnic, redactat per l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, que conté la informació tècnica i administrativa necessària per a poder posar en pràctica les mesures de prevenció d’incendis forestals establertes en l’art 179. 4.1. a) i b) de la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que modifica l’art. 3 de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals.
Aquestes mesures són:
L’objecte d’aquesta llei és establir mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de poblacions, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals o en la franja de cinc-cents metres que els envolta.
1.2 Objectius del Pla
Les mesures de prevenció d’incendis forestals a implantar en urbanitzacions i nuclis de població situats en zona forestal estan regulats per la següent legislació:
1.4 Documents que integren el Pla
El PPU està integrat principalment per:
1.4.1 Projectes
Ambdós projectes presenten l’estructura bàsica següent:
Descriu els criteris tècnics, establerts pel Decret 123/2005, que s’han d’aplicar als espais destinats com a franja perimetral i a les parcel·les interiors de la urbanització o nucli de població que en el moment de la redacció del projecte estan no edificades o el seu ús del sòl està declarat com a zona verda.
Estableix el traçat de la franja perimetral de baixa combustibilitat i relaciona les finques que queden afectades per l’aplicació dels criteris tècnics establerts en el Decret 123/2005.
Defineix la situació de partida per a cada tram de franja perimetral o parcel·la interior, en quant a la densitat arbòria, la cobertura arbustiva, el pendent del terreny i la qualitat dels accessos a la zona de treball.
Amb l’inventari realitzat, els projectes defineixen les mesures físiques necessàries per tal d’implantar a cada tram de la franja perimetral i a cadascuna de les parcel·les interiors de la urbanització. Aquestes mesures físiques són: els mètodes de tractament de vegetació, les vies de servei i els carregadors.
Els projectes donen una informació detallada del cost per parcel·la interior i per tram, tant per a la primera intervenció com per al manteniment bianual.
Els projectes disposen d’un darrer apartat dirigit a l’empresa executora dels treballs forestals, les previsions referents a la prevenció de riscos d’accidents laborals i malalties professionals i de les instal·lacions preceptives d’higiene i benestar dels treballs.
El resultat dels treballs realitzats són representats gràficament amb la incorporació de plànols d’actuacions de primera intervenció i d’actuacions de manteniment.
En els plànols es grafia, principalment, el mètode de tractament de la vegetació que cal fer a cada parcel·la o tram de la franja perimetral
1.5 Guia de procediments administratius
Atendre les obligacions establertes en la Llei 5/2003 i, en concret, executar de forma material els projectes de reducció de l’arbrat i estassada del sotabosc en la franja perimetral de baixa combustibilitat i les parcel·les interiors, implica que s’hagin de seguir diversos procediments administratius.
Amb l’objectiu de facilitar als responsables municipals la gestió administrativa necessària per a fer front amb les mesures de prevenció d’incendis establertes en la Llei 5/2003, el Pla de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions i nuclis de població es complementa amb tota la documentació referent al procediment administratiu que requereix l’esmentada Llei. El Pla presenta els esquemes que reflecteixen les diferents fases de tramitació per a cada procediment concret i aporta els models orientatius sobre el contingut dels diferents actes administratius.
A continuació es defineixen cadascun d’aquests procediments.