Sant Pere de Vilamajor es trasllada aquest cap de setmana al segle XI per reviure el Vilamagore Medieval amb mercat, cavallers, fira d'oficis, joglars...

Dimecres, 16 de juliol de 2008

Ja se senten els retocs dels tabals! El Vilamagore Medieval s'acosta! Una gran festa amb més de 170 voluntaris, 30 parades al mercat medieval i fira d'oficis, amb l'arribada d'embaixadors orientals amb les seves Haimes, cavallers, frares, lluites, teatre, joglars, l'execució de les bruixes, espectacles... tot per a vitajar en el temps fins al segle XI quan els comtes d eBarcelona i reis d'Aragó passaven llargues estades al Castell de Vilamajor.

 

No us descuideu demanar els tiquets del sopar a l'Ajuntament o al bar-restaurant Can Noguera! Courem una vedella sencera i celebrarem un sopar espectacle en honor al comte Ramon Berenguer i la seva esposa Peronella.

 

I per acabar, l'espectacular cremada del Castell!

 

No t'ho pots perdre!

 

Més info:

 

Aquest cap de setmana, dies 19 i 20 de juliol, tot Sant Pere de Vilamajor esdevé la vila medieval que Ramon Berenguer IV i Peronel·la d’Aragó van escollir al segle XI per passar-hi llargues temporades. Es tracta d’una de les principals festes medievals de Catalunya perquè tot un poble s’aboca per retornar places i carrers als costums, tradicions i usos de deu segles enrere i per organitzar nombroses activitats atractives a totes les edats.

 

D’aquesta manera, tant dissabte com diumenge , a partir de les 7 de la tarda, els carrers i places del nucli de Sant Pere s’omplen de nombroses activitats com són:

 

· Música i dansa: Les cercaviles de foc i de gegants, l’actuació de corals, grups musicals i joglars i trobadors que interpreten peces de l’època es poden trobar en diferents racons del poble. Els espectacles de dansa tradicional també hi són presents.

 

· Teatre al carrer: Al llarg de les dues jornades s’interpreten diverses escenes de l’obra teatral “Historia e Feyts de Vila Magore” que reconstrueixen esdeveniments d’un moment clau en de la construcció nacional de Catalunya a Sant Pere de Vilamajor i els municipis de l’entorn: La mort del Cap d’Estopes, el naixement d’Alfons I a Sant Pere de Vilamajor o la recreació de les justes poètiques de les que ell mateix en va ser impulsor i participant. També es reconstrueix l’escena de la crema de les bruixes.

 

· Justes de cavallers: Una vintena de cavallistes experimentats són els protagonistes d’un dels espectacles que atrauen més públic amb lluites, proves d’habilitat amb espases i llances i combats.

 

· Animació al carrer: Qualsevol racó de Sant Pere pot ser l’escenari d’una lluita de dos cavallers, un grup de dones pidolaires, malabars o narradors de gestes.

 

· Mostra d’oficis: S’hi podrà trobar i fer ceràmica, assistir a la preparació tradicional dels pigments que utilitzaven els pintors per fer les seves obres d’art, treballar el cuir, fer servir les eines de brunzir amb l'escloper, fer una cabana de vímet i veure com treballa el fuster i la teixidora. També hi s’hi poden trobar vitralls, vestits de l'època, artesania de plata i macramé.

 

· Mercat: Conté més d’una trentena de parades de queviures com embotits i formatges, neules, olives i fruits secs, vins i licors, pastissos i coques de recapte.

 

· Sopar medieval: Dissabte a la nit, el Comte Ramon Berenguer i Peronel·la presidiran un sopar teatralitzat amb actuacions i sorpreses per als assitents. La base del sopar serà una vedella que es rostirà sencera, de la manera com es feia a l’Edat mitjana, al llarg del dia. Des de l’inici de la festa medieval, una taverna també ofereix als assistents begudes i entrepans a la manera com es feia al segles XI i XII-

 

· Crema de la Torre de l ’Homenatge: Totes les nits de Vilamagore finalitzen amb un gran espectacle pirotècnic que representa la crema de la Torre Roja amb un gran muntatge de colors i foc.

 

Tot un poble en un marc històric

 Des d’aguns mesos abans, els veïns de Sant Pere de Vilamajor i de municipis del voltant comencen a treballar per transformar la vila en un veritable entorn medieval. Diversos tallers preparen els actors en maquillatge teatral, exercicis d'esgrima, d'animació al carrer o acrobàcies, afegint la preparació dels retaules teatrals medievals. Aquesta participació popular ha estat la que ha portat el Vilamagore, des de fa uns anys, a ser una de les celebracions medievals per excel·lència que s'organitzen a Catalunya.

 

El marc on s’organitza la festa medieval és l’entorn de la Torre Roja, una imponent torre romànica de 25 metres d’alçada i planta quadrangular. Actualment la construcció és el campanar de l’església però va ser

aixecada per ser la torre d’homenatge del castell de Vilamajor que, al segle XI, van edificar els comtes de Barcelona al servei de l’administració de la cort, alberg de nobles en les campanyes de França o intercanvis comercials. La llegenda diu que hi va néixer el rei Alfons I de Catalunya. El terratrèmol del 1448 va enderrocar gran part del Palau i la sagrera amb les seves muralles. L’església gòtica, una de les més esveltes de la comarca, i les cases que l’envolten, foren reconstruïdes amb les pedres de l’antic castell comtal.

 

Dos grans parcs al costat de la Rectoria són els grans espais on també es desenvolupen els actes.

 

Com arribar a Sant Pere de Vilamajor

Des de Barcelona a Girona, l’accés més ràpid és a través de l’AP7, sortida Cardedeu. A la rotonda que hi ha al sortir de l’autopista cal prendre la variant de la C-35 en direcció Sant Celoni i sortir a Llinars del Vallès. Un cop aquí caldrà agafar la BP-5107 en direcció a Sant Antoni de Vilamajor, i la carretera BP-5109 que porta directament a Sant Pere de Vilamajor. Des de la Garriga, cal d’agafar la carretera de Samalús, BP-5107, fins arribar al terme de Sant Antoni de Vilamajor, i des d’aquí la carretera BP-5109, a Sant Pere de Vilamajor.

 

La línia 2 de Rodalies de Renfe (Vilanova- Maçanet) fa parada a Llinars del Vallès. Un cop aquí es pot agafar un autobús que porta a Sant Pere de Vilamajor. Des de Barcelona, l’empresa Sagalés també ofereix un servei d’autobusos que surt de l’estació de Fabra i Puig.

 

Durant el Vilamagore acull una exposició de l'escultor Josep Plandiura, nascut a Taradell el 1943, que està present a molts espais públics de Catalunya, com el Museu Diocesà de la Pia Almoina, de Barcelona, al Teatre de Granollers o a l'església i als jardins de la Rectoria de Sant Pere de Vilamajor, passant per Santa Maria de Palautordera, Argentona i Blanes. La seva obra també ha travessat fronteres, essent visitable, també, des de Cognac (França), Syracuse (EUA), San Juan de Puerto Rico fins al municipi d'Algüimes, a Canàries, o Jarque, a Aragó.

On menjar?

· Can Noguera. Bar restaurant situat al centre del poble. Des d’entrepans a menjar casolà.

· Can Pau. Restaurant situat al costat mateix de l'església. Cuina de mercat i plats elaborats.

· Can Pau Nadal. Situat a la masia de Can Pau Nadal, a cinc minuts a peu del centre. Cuina tradicional.  

Darrera actualització: 1.12.2017 | 13:57