Aquest dilluns 21 d'octubre, la directora de l'escola Torre Roja, la Sra. Maite Corts i la tinent d'alcalde de Sant Pere de Vilamajor, la Sra. Irene Bonilla van assistir al Museu de la Tela de Granollers a la presentació del projecte EuroNed 50/50 Max. Durant aquesta jornada, la Diputació de Barcelona, com a coordinadora del projecte a Catalunya, van fer lliurament tant a les escoles com als ajuntaments participants del material didàctic i de seguiment del projecte.
500 escoles de tot Europa participen en aquest projecte en el qual s'implica als alumnes de les escoles participants en l'estalvi energètic de la seu centre educatiu.
L’Energia a l’escola és molt important per poder tenir llum, per no passar fred a l’hivern, per fer funcionar els aparells, etc.. Però sabem quanta energia gastem a l’escola? I com la utilitzem?
Amb el projecte EURONET 50/50 max es vol ajudar a les escoles a conèixer millor l’energia i a aprendre com estalviar‐la. Amb aquest objectiu, s'ha creat la Xarxa 50/50 formada per les escoles que a nivell Europeu estan implementant el concepte 50/50 per reduir el consum d’energia.
Si gastem menys energia a l’escola, el medi ambient i el clima en surten beneficiats perquè disminuïm les emissions de CO2 que són les responsables de l’escalfament global. Amb l’Euronet 50/50 max, les escoles també se’n beneficien perquè reben un 50 per cent dels costos energètics que estalvien i els poden utilitzar amb allò que necessiten. L’objectiu del concepte 50/50 és incloure incentius econòmics per estalviar energia entre les escoles i els gestors dels edificis escolars (els ajuntaments): un 50% dels estalvis energètics aconseguits amb les mesures d’eficiència energètica desenvolupades per alumnes i mestres se’ls hi retornen monetàriament. L’altre 50% és un estalvi net per l’ajuntament que paga les factures.
El resultat és que tothom hi guanya: l’escola rep recursos financers addicionals, els gestors de l’edifici escolar tenen menys costos energètics i les escoles més eficients energèticament contribueixen als objectius locals d’energia i canvi climàtic.
El projecte té una durada de tres anys, des de l’abril de 2013 a l’abril de 2016. Rep el suport del programa europeu Energia Intel∙ligent per Europa, té setze socis implicats i la Diputació de Barcelona és la coordinadora.