La nova Sala d'actes de la Rectoria es dedica al prevere Orila, primer vilamajorenc conegut del segle VIII dC
La nova i restaurada sala d'actes de la Rectoria es dedica al prevere Orila. Però, qui era aquest Orila? L'any 792, ara fa 1216 anys, va neixer un infant que seria conegut amb el nom d'Orila. En aquell temps, al segle VIII, encara no s'havien construït ni la Rectoria, ni l'actual església gòtica, ni el castell de Vilamajor ni la Torre Roja; Catalunya encara no existia i només era una marca de l'imperi de Carlemany, el comte Guifré el Pilós encara no havia sagnat les quatre barres… era llavors quan una petita però important vila romà nica “la Vila Maiore” s’agrupava al voltant d’una petita esglesiola pre-romà nica.
Orila, esdevingué el prevere de la parròquia de Sant Pere i és, avui, el primer vilamajorenc conegut. Orila i els seus feligresos ja no parlaven llatà sinó un protocatalà que evolucionaria fins al nostre català d’avui dia. Quan la mortalitat era molt alta, Orila, grà cies a la seva posició va poder tenir una vida sana i alimentada. Arribà als vuitanta anys. Quan va morir, en ser una de les persones més importants de la contrada, li esculpiren una là pida perquè el seu record arribés fins els nostres dies. I els vilamajorencs d’avui, encara la conservem.
Han passat 1136 anys des de la seva mort, però encara avui el recordem i li dediquem el que ha estat aquest espai que, ara, més que mai, ens el fem nostre.