La nit del dissabte a diumenge dormirem una hora menys a l'avançar una hora el rellotge per posar-nos a l'horari d'estiu

Dimarts, 25 de març de 2008

A les dues de la matinada haurem d'avançar els rellotges seixanta minuts, fins a les tres. Per tant, tindrem una hora menys per dormir o per fer el que vulguem. O sigui que per nosaltres, serà l'únic dia de l'any que tindrà 23 hores, i així quedarà inaugurat l'horari d'estiu i passarà allò que es farà fosc més tard.

  

Durant l'any hi ha dos horaris: el d'estiu i el d'hivern. El canvi horari l'apliquen tots els països de la Unió Europea dos cops l'any: l'últim diumenge de març s'avança l'hora: de les dues de la matinada a les tres. I, a l'hivern, l'últim diumenge d'octubre es fa al revés: s'endarrereix l'hora de les tres a les dues.

 

Per què realitzem el canvi d’horari?

Durant l’horari d’estiu hi ha un major aprofitament de la llum del dia i es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. El dia s’allarga i es fa de nit més tard, és a dir, tenim més hores de llum natural i, per tant, un major estalvi.

  

Segons dades del Departament de Treball i Indústria, aquest canvi horari suposarà per a Catalunya un estalvi energètic de 220 milions kWh, o lo que és igual,l’electricitat consumida per 68.000 famílies catalanes durant un any. La valoració d’aquest estalvi des del punt de vista econòmic és de més 18 milions d’euros.

  

L’estalvi energètic associat al canvi horari és concentra principalment en el sector domèstic (gairebé el 90% de l’estalvi correspon a aquest sector). Es calcula que aquest canvi horari suposarà un estalvi per cada llar catalana de l’ordre de 6 euros l’any. En menor grau, el canvi horari també permet estalviar energia en la il·luminació del sector serveis, comerç i les indústries.

 

Darrera actualització: 1.12.2017 | 13:56