La Generalitat ha aprovat definitivament el Pla Especial de protecció del Montseny i el Parc Natural ja ocupa el 61% del terme municipal de Sant Pere de Vilamajor
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha aprovat definitivament el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del parc del Montseny, que posa les bases per ordenar aquest espai natural protegit i adequar-lo a les noves necessitats del territori. El document ha estat redactat per les Diputacions de Barcelona i Girona i consensuat amb ajuntaments i agents implicats. El Pla comportarà l’increment de 1.700 hectàrees de superfície del parc i una inversió anual de prop de 4 MEUR.
Aquest fet ha possibilitat plantejar l’ampliació de l’àmbit del Parc Natural del Montseny en el municipi. Aquest límit es situa a l’extrem oriental del municipi a la cota 255, i a partir d’aquí segueix les línies de carena, vorejant el límit nord de la urbanització de Vallserena i oscil·lant entre altituds properes als 300 i 350 m, fins la riera de Lima. Travessa aquesta i continua en sentit aproximat NO fins anar a trobar el límit de terme a la cota 450. Aquesta ampliació inclou dins l’àmbit del Pla especial les masses més importants i continues d’alzinars i boscos mixtos d’alzina i roure i d’alzina i pi, així com bona part de les masses de pins.
La protecció PEIN s'amplia del 47% al 61% del municipi de Sant Pere de Vilamajor.
El nou Pla especial ha estat redactat conjuntament per les diputacions de Barcelona i Girona, després d’un període de debat obert amb totes les parts implicades, en desenvolupament de l’acord del Consell Coordinador del Parc del Montseny i dels acords plenaris dels diversos ajuntaments per formular de manera conjunta la revisió del Pla especial del Montseny. El text pretèn afavorir l’impuls econòmic i social de la població dels 18 municipis que pertanyen al Parc (Aiguafreda, Arbúcies, Breda, Campins, Cànoves i Samalús, El Brull, Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, La Garriga, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau) i mantenir l’equilibri amb la preservació del patrimoni natural i cultural i un ús públic ordenat.
El Pla que s’ha aprovat recull un conjunt de propostes per definir els límits d’aquest espai, delimitar els seus usos, establir els graus de protecció de l’entorn natural i potenciar alhora el desenvolupament econòmic i social del territori. Entre les seves prioritats destaquen:
- L’increment de superfície del parc en 1.765 hectàrees, de manera que passa de les 29.339 hectàrees actuals a les 31.103. S’ha tingut en compte la coherència geogràfica i s’ha ajustat els límits naturals.
- L’augment de la zona de reserva natural destinada a la conservació, de les 1.039 hectàrees actuals a les 2.604. Són les àrees de més valor, sobre les quals pesa una restricció més forta. Es troben majoritàriament en finques públiques.
- Garantir la connectivitat ecològica perquè el Montseny no quedi aïllat, buscant l’enllaç amb espais naturals de l’entorn; definir una xarxa viària bàsica i delimitar-ne els seus usos.
- Definir la xarxa bàsica de dotacions del Parc. En aquest sentit, preveu el trasllat de la seu dels serveis tècnics de Fontmartina a la Masia Mariona (a Fogars de Montclús), i la utilització d’alguns elements destacats del patrimoni cultural d’aquest espai com a dotacions, per afavorir-ne la seva restauració i divulgació.
Pel que fa al cost del desplegament d’aquest pla, la Diputació de Barcelona i Girona preveuen una inversió anual de prop de 4 MEUR, uns 135 euros per hectàrea, que representa el doble que la mitjana a Espanya. A més, preveuen la contractació de prop de 37 persones com a personal exclusiu del Parc.
Cronologia del Pla especial
1978 - Declarat Reserva de la Biosfera
1987 - Declarat Parc Natural pel Govern de la Generalitat
1992 - Incorporat al Pla especial d’Interès Natural
2006 - Inclòs a la proposta catalana de la Xarxa Natura 2000
2007 - Pla especial aprovat inicalment per la Generalitat
2008 - Pla especial aprovat definitivament per la Generalitat