La campanya de vacunació contra la grip comença el 23 d'octubre de 2017

Dilluns, 23 d’octubre de 2017

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, posarà en marxa el 23 d’octubre la campanya de vacunació contra la grip, 2017-2018. L’objectiu és, fonamentalment, evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als seus efectes.

 

En una roda de premsa aquest matí per presentar la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha subratllat que "la grip no és una afecció banal, afecta entre el 5% i el 20% de la població" i ha explicat que aquest any "la campanya de vacunació antigripal la volem focalitzar molt en millorar la vacunació en dones embarassades ja que és un col·lectiu amb un risc molt important". Actualment només es vacuna un 3% de les dones embarassades, molt lluny de la cobertura de la tos ferina que supera el 80%.

 

La sub-directora general de Promoció de la Salut, la Dra. Carmen Cabezas, espera que amb aquesta iniciativa,- que té el suport de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia; la Societat Catalana de Pediatria i l’Associació Catalana de Llevadores-, "millori molt  la cobertura de vacunació contra la grip en les gestants".

 

Per la seva part, la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, ha remarcat que "la vacuna és la millor protecció contra la grip per a les embarassades i els nadons". Amb la vacunació es generen anticossos protectors que es transmeten al fetus. Perduren en els primers mesos de vida i el protegeixen ja que fins que no té sis mesos de vida no pot rebre la vacuna. Durant la lactància, els anticossos també poden passar a través de la llet materna. Falguera ha dit que "s'aprofitarà la visita en què s'informa a la gestant sobre la importància d'aquesta vacuna per, si vol, vacunar-se al mateix moment, tal i com es fa amb la tos ferina i que ha donat molt bons resultats".

 

Els professionals recorden que durant l’embaràs es produeixen canvis immunològics i cardiopulmonars que afavoreixen la infecció per grip. A més, si es pateix aquesta malaltia, la dona embarassada té més risc de complicacions, hospitalitzacions i, fins i tot, la mort; així com també, de manera indirecta, pot posar en perill el nadó augmentant el risc de complicacions com per exemple un part prematur, baix pes o cesàries. Les criatures de menys de 6 mesos tenen un major risc de complicacions i hospitalitzacions en cas de patir la grip com ara convulsions febrils, vòmits,  diarrees i pneumònia.

 

Implicació de les farmàcies

 

Com a novetat i amb l’objectiu d’augmentar les taxes de cobertura vacunal, les 3.183 farmàcies comunitàries de tot Catalunya s’implicaran amb la campanya impulsant la vacunació de les persones que pertanyen als grups de risc i que freqüenten la farmàcia habitualment; així com també entre els més de 7.000 professionals. La secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón, que també ha participat a la roda de premsa, ha explicat que "a la vegada, promouran accions com la promoció del rentat de mans i altres mesures higièniques per disminuir els casos de grip".

 

Finalment, el mes d’abril les farmàcies realitzaran una enquesta als usuaris per conèixer el percentatge de població de risc vacunada, usuària de l’oficina de farmàcia.

 

Campanya 2017-2018

 

El Departament de Salut ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes. La durada prevista de la campanya és de dos mesos i les vacunes estaran disponibles en tots els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 23 d’octubre. Així la protecció serà òptima quan comença l’activitat gripal que és normalment entre finals de desembre i començaments de gener.

 

La vacunació contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics (com pulmonars, cardiovasculars o diabetis); les internades en residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat. També s’han de vacunar les que poden transmetre la grip a persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors, així com també professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

 

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya està al voltant del 54%, relativament alta a nivell internacional però no arriba a l’objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La cobertura en persones joves amb malalties cròniques i en professionals sanitaris és baixa.

 

La vacuna d’aquest any

 

La vacunació antigripal està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques. En aquest sentit, la vacuna antigripal trivalent recomanada per l’OMS per la temporada gripal 2017-2018, a l’hemisferi nord inclou un canvi (marcat en negreta) en relació amb la de la temporada passada:

 

      Una soca anàloga a A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09

      Una soca anàloga a  A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)

      Una soca anàloga a B/Brisbane/60/2008 (llinatge Victòria)

 

L’activitat gripal a Catalunya durant la temporada 2016-2017 va ser moderada amb 601 casos greus confirmats pel virus de la grip. La majoria de casos eren persones no vacunades, entre les quals hi va haver 90 defuncions.

 

Més informació sobre la grip a Canal Salut

Darrera actualització: 1.12.2017 | 14:37