Cada 25 d'abril els vilamajorencs i els veïns del Baix Montseny s'enfilen a l'ermita del turó de Sant Elies, en aplec, per remmemorar la fi d'una llarga epidèmia seguida d'una forta sequera al segle XV. Aquesta festa muntanyenca ha perdurat al llarg dels segles, celebrant-se cada 25 d'abril.
A les 9, pujada a peu. De bon matí, a les 9, es començarà a pujar a peu des del Centre Cívic "El Pi Novell" per l'avinguda de Sant Elies, camí a munt, cap a l'ermita. El camí està ben senyalitzat, el recorregut és d'uns 8 quilòmetres amb un desnivell de 700 metres. La pujada a peu acostuma a durar entre dues hores i dues hores i mitja.
Cap a les 11, inaugurem la nova Font de Borrell! Durant la pujada, a tres quarts de camí, ens espera la font de Borrell. Recentment arranjada. Serà inaugurada cap a les 11 del matí per la Directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber, i per l'alcalde de Sant Pere de Vilamajor, Martí Artalejo.
A les 12h, missa a l'ermita. Al migdia, se celebrarà la tradicional missa de l'aplec, per demanar pluja pels camps de Vilamajor. En acabat es beneïran els "panets de Sant Elies".
Cap a la 1, farem un viatge pel temps. L'Higini Herrero, del punt d'informació de La Mongia de Vilamajor, ens farà una visita guiada al temple, per veure com va passar de capella a ermita i ens mostrarà on era la casa de l'ermità, la cisterna, les corts i la història centenària de l'aplec.
A continuació, presentarem el cartell de la Festa Major. Destaparem el disseny escollit que s'utilitzarà pel cartell de la Festa Major de Sant Pere de Vilamajor 2013 i es donarà el premi al guanyador.
A les 14h, farem una arrossada popular. Recorda que cal comprar prèviament els tiquets del dinar a l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, a la Mongia (punt d'Informació del Parc Natural del Montseny) o al Centre Cívic "El Pi Novell". També es poden recollir al punt d'informació del parc de Sant Esteve de Palautordera. El preu del tiquet és de 6 euros i inclou l'arrossada, el plat tèrmic, els coberts, el tovalló, el panet de Sant Elies, la beguda i les postres.
A la tarda petarem la xerrada amb amics, veïns i coneguts. Un cop paït el dinar, anirem baixant cadascú a casa seva. Bon aplec a tots!
Consells:
Si puges a peu:
Si puges en cotxe:
A la muntanya:
Història de l'aplec:
Al segle XV hi va haver una gran sequera seguida d'epidèmies que van afectar a tota la població de Vilamajor i rodalies. Els prohoms de Vilamajor van anar, preocupats, a demanar consell a l'Abat de Santa Fe. El pare abad els va dir que era una maledicció i que només la protecció de Sant Elies els podria salvar. Aleshores els prohoms de Vilamajor varen prometre que si Sant Elies els ajudava construirien una capella damunt del turó situat entre el Cortès i el Terrer i hi pujarien en aplec cada any en processó. I així ho van fer. Amb el temps la capella es transformà en ermita i hi visqué un ermità fins el 1914. L'aplec va tenir pujades i baixes de participació al llarg dels segles, coincidint les seves puixances amb les èpoques de sequera. La pujada a Sant Elies per a demanar pluja ha esdevingut la festa local més esperada i estimada pels vilamajorecs i vilamajorenques.