Ja està disponible gratuïtament al punt d'informació del Parc Natural del Montseny de Sant Pere de Vilamajor -La Mongia- el nou fulletó informatiu de la Font Fresca del Samont. La font i el seu entorn ha estat recentment arrenjats: les obres han consistit en fer un banc nou de pedra de pissarra i arranjar les escales que, a través dels freixes, s’enfilen a la font. També s’ha fet una arqueta que recull l’aigua i la transporta subterràniament a un dipòsit per alimentar d’aigua el mas del Samont. D’aquesta manera, a més de millorar l’estètica de la zona, s’agafa només l’aigua que es necessita, donant més cabal al torrent. La resta de la font no ha petit canvis i es manté la imatge que li van donar a principis de segle XX amb la placa catalanista inspirada en els Jocs Florals.
Situació.
A les faldes obagues del turó del Samont, a peu del camí del mas del Samont a Santa Susanna de Vilamajor.
Font Fresca.
Diuen que a la muntanya del Samont, des de temps immemorials, hi brolla un raig d'aigua fresca. Enmig d'un sot, sobre el camí, mig tapada per la vegetació s'hi amaga la Font Fresca. Des de sempre, la seva existència era un secret dels muntaners i la mantenien oculta perquè la calor de l'estiu no la trobés pas.
Durant l'apogeu de la Renaixença catalana, va arribar un interès per la natura, la història i la cultura catalanes, aflorant agrupacions excursionistes de caire lúdic i científic. Aquests excursionistes, carregats de mapes, càmeres de fotografiar i quaderns de notes també van arribar fins a Vilamajor. El 1918, en record d'aquella visita, en deixaren la placa de pissarra que diu: MCMVIII – FONT FRESCA DEL SAMON – Fe – Pàtria – Amor – Catalunya i Avant.
Aquest interès es va encomanar a vilamajorencs i foranis, despertant l'interès per fer fontades, trobades i aplecs al voltant de les fonts. A la Font Fresca s'hi reunien cada onze d'agost, després de l'aplec a l'esglesiola de Santa Susanna de Vilamajor, per trobar-s'hi, xerrar, jugar i dinar plegats.
Recomanacions.