Aquestes darreres setmanes s'ha realitzat una auditoria del sistema Q de qualitat del Parc del Montseny, que consisteix en realitzar una comprovació de diferents factors i serveis a l'oficina central del Parc Natural i després els auditors examinen sobre el territori a algun equipament.
En l'auditoria d'enguany l'equipament triat ha estat el Punt d'Informació de La Mongia de Vilamajor i també l'itinerari que puja al Pla de la Calma des de Sant Pere de Vialmajor (PR-C 139).
Finalment, els auditors han considerat que la Mongia complia tots els requisits de la Q de Qualitat obtenint una alta puntació fer que va permetre obtenir una puntuació global de 9,17 sobre 10.
Objectius de qualitat generals
El Parc Natural del Montseny, d'acord amb la política del SQ, es planteja el SQ com una eina per millorar contínuament amb els objectius generals següents:
- Disposar d'un mecanisme de detecció d´oportunitats de millora així com de detecció de desviacions dels estàndards de qualitat.
- Garantir que la millora de la qualitat dels equipaments i serveis d'ús públic atén a la participació del màxim d'agents implicats, ja siguin personal propi del Parc, visitants o professionals experts en matèria de qualitat.
- Disposar dels mitjans humans i materials suficients i adequats per a satisfer els requisits de les normes de qualitat.
- Actualitzar i adaptar els aspectes del sistema de qualitat que puguin representar una millora de la qualitat en l'ús públic del Parc.
- Garantir que la gestió dels equipaments i serveis del Parc Natural del Montseny es realitza, com a mínim, d'acord als alts estàndards de qualitat de la normativa.
- Garantir que la informació subministrada pel equipaments del Parc Natural del Montseny és segura, àmplia, completa i clara.
- Garantir que els equipaments d'ús públic que ofereixen elements educatius o d'interpretació del patrimoni tinguin un contingut programat, que s'adapti al perfil d'usuaris potencial i que argumenti la rellevància dels trets característics del Parc Natural del Montseny.
- Garantir la senyalització suficient per indicar els accessos al Parc Natural i a tots els seus equipaments d'ús públic.
- Advertir als visitants del Parc de tots els aspectes relacionats amb la seva seguretat.
- Garantir la neteja i el manteniment dels equipaments d'ús públic.
- Promoure i implementar aquelles mesures de millora de la gestió ambiental en els equipaments d´ús públic que estiguin a l'abast dels gestors.
Política de qualitat
En relació amb els espais naturals protegits, l'ús públic es pot entendre com l'exercici del dret dels ciutadans a gaudir de les diverses activitats culturals, pedagògiques o d'oci que es posen a la seva disposició, com a conseqüència de les polítiques de gestió de les administracions o de la iniciativa privada, d'una manera compatible amb l'objectiu de preservació dels valors naturals i culturals que han inspirat la protecció d'aquest espai.
Les estratègies de gestió de l'ús públic, dins de la gestió del parc natural del Montseny, s'orienten per una banda cap a garantir l'exercici d'aquest dret, entès com un exponent de la funció social que compleixen els espais protegits, i per altra a ordenar l'ús públic per tal de fer-lo compatible amb la preservació del paisatge i també per a atendre els requeriments de qualitat en l'experiència cultural, estètica, lúdica, recreativa o educativa del visitant.
Garantir i ordenar l'ús públic és un dels objectius bàsics del projecte de creació i gestió del parc natural del Montseny, i es fonamenta tant en les prescripcions del Pla Especial de protecció del medi natural i el paisatge (aprovat l'11 de desembre de 2008 per resolució del conseller de Política Territorial i Obres Públiques) com en el Decret 105/1987 de declaració del parc natural de la Generalitat de Catalunya.
Per tal de concretar l'efectivitat d'aquest objectiu bàsic, s'elabora anualment un programa d'activitats, dins del qual s'inclou el subprograma d'educació ambiental i ús social i es gestiona el conjunt de serveis que s'ofereix en la xarxa d'infraestructures i equipaments.
Pel que fa, doncs, a la gestió de l'ús públic, l'administració del parc considera que la xarxa d'equipaments i serveis és prou completa i ha anat cobrint, en el transcurs dels darrers anys, les necessitats derivades del model d'ús públic del parc i respon a un criteri de qualitat pel que fa a la seva diversitat i a la seva distribució geogràfica a la perifèria i a l'interior del parc. Precisament perquè aquest model es considera prou desenvolupat l'administració del parc defineix en aquest moment com un objectiu prioritari garantir la qualitat del funcionament i la millora contínua.
Així doncs, la política de qualitat del parc natural del Montseny es fonamenta en dos criteris generals:
- Dotar el parc de una xarxa d'equipaments i serveis dimensionada d'acord amb les necessitats de distribució geogràfica i de diversitat de continguts.
- Garantir que el funcionament d'aquesta xarxa es duu a terme aplicant criteris d'eficiència, eficàcia, adaptació i respecte als valors naturals i culturals propis de la zona.