Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
 • MIDA DEL TEXT        

10:26  |  22/11/2017

Data i hora oficial

El temps

Parc Natural del Montseny

Un patrimoni universal. El Montseny, Reserva de la Biosfera, és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de grans conurbacions metropolitanes. La seva biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l'home hi ha deixat al llarg dels temps, presenten un valor universal que ha inspirat artistes, intel·lectuals i científics, i que desvetlla l'emoció de les persones que el visiten.


Carta Europera del Turisme Sostenible. La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una eina de gestió que ajuda a les àrees protegides a millorar contínuament en el desenvolupament de l'activitat turística, tenint en compte les necessitats del medi ambient, la població local i les empreses turístiques locals.


És elaborada conjuntament per representants dels espais naturals protegits, entitats conservacionistes i els empresaris turístics. La Carta és una metodologia que orienta pas a pas el procés de planificació del turisme sostenible i es concreta en un compromís i un acord voluntari entre els gestors dels espais naturals protegits i les empreses del sector, per l'aplicació dels principis de sostenibilitat, on les estratègies són definides de forma participada per tots els actors involucrats en el desenvolupament de l'activitat.


Vilamajor: el darrer contrafort del Pla de la Calma. El conjunt dels cims del turó del Samont (1272m), del turó del Pi Novell (1215m), del turó de la Cova (1095m), del turó de Palestrins (1065m) i del turó de Sant Elies (1000m) són els darrers contraforts del Pla de la Calma abans de trobar-se la vall de la Tordera. Dins d'aquest impressionant entorn hi trobaràs fonts amagades, masies centenàries i entrenyables ermites i esglesioles. 


Punt d'Informació del Parc. El trobaràs a la Mongia de Vilamajor, al centre històric de Sant Pere de Vilamajor, al carrer de l'església, núm. 3. Obert els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Tel. 938610418 - e-mail: mongia@vilamajor.cat --> [+ info]


Recomanacions

 • El Montseny és un indret idoni per practicar activitats a l'aire lliure i per conèixer millor el nostre patrimoni natural i cultural. Utilitzeu la xarxa de pistes i camins.
 • Els homes i la seva activitat han deixat tot un seguit de manifestacions al llarg del temps: esglésies, castells, masies, camins, marges, etc. Tot això constitueix un patrimoni cultural d'una gran riquesa que cal conservar.
 • El paisatge del Montseny el configuren elements naturals i culturals. Gaudiu-ne i respecteu-lo per a les generacions futures.
 • L'agricultura i la ramaderia són el mitjà de vida de molts habitants del Montseny. Respecteu el seu treball. El bosc és un recurs natural renovable que al Montseny s'aprofita de manera racional. Les tales hi són regulades per la Llei forestal de Catalunya i per la normativa del parc.
 • El parc natural constitueix un patrimoni altament valorat per la societat. Tot i ser majoritàriament de propietat privada, tots som responsables de la seva conservació i millora.
 • La caça al massís és regulada amb la finalitat de mantenir la fauna que el caracteritza.
 • Només podeu acampar dins les àrees destinades a aquest ús.
 • Les castanyes, a més de ser un recurs econòmic per als seus propietaris, constitueix l'aliment de moltes espècies animals. Colliu-les amb moderació i amb l'autorització dels propietaris dels arbres.
 • El boix grèvol és un arbre escàs que proporciona refugi i aliment a moltes espècies d'animals. És protegit per la Llei i la seva recol·lecció és penalitzada.
 • Recordeu que és expressament prohibit de fer foc en tot el parc.
 • La circulació de vehicles no és permesa fora de les carreteres i les pistes d'ús públic. Respecteu els senyals.
 • No llenceu les deixalles a qualsevol lloc. Deixeu-les a les papereres del parc o als contenidors dels pobles propers.
 • Si colliu bolets o herbes remeieres, no malmeteu el bosc utilitzant eines o excavant la terra.

Any d'aprovació del Pla Especial del Parc Natural: 1977 (sector barceloní); 1978 (sector gironí)


Nou Pla Especial: aprovat definitivament l'11 de desembre de 2008 i publicat en el DOGC número 5308 de 30 de gener de 2009.


Any de declaració de Parc Natural: 1987


Any d'obtenció de la Q de Qualitat: 2004. La Q és una certificació de qualitat en la gestió de l'ús públic, atorgada per l'Instituto para la Calidad Turística Española i promoguda per la Secretaría General de Turismo.


Reserva de la Biosfera.

Any de declaració Reserva de la Biosfera: 1978. La UNESCO va incloure el Montseny dins la xarxa mundial de reserves de la biosfera del programa MaB (Home i Biosfera). 


Els grans objectius d'aquest programa són millorar les relacions entre les persones i el seu entorn, i reduir la pèrdua de biodiversitat a través d'aspectes socials, econòmics i ecològics. Per assolir-los es va crear la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera com una eina d'intercanvi de coneixements, de recerques i de vigilància contínua, d'educació i de formació, així com de presa de decisions participativa.


Una reserva de la biosfera és una àrea creada per integrar la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament econòmic i social de les comunitats locals. Les reserves de la biosfera són àrees designades per promoure i demostrar una relació equilibrada entre les societats humanes i la natura, i per aprendre lliçons pràctiques de desenvolupament sostenible que es puguin aplicar en altres territoris i comunitats.


Actualment al món hi ha 580 reserves de la biosfera en 114 estats, de les quals 40 es troben a l'Estat espanyol, que ocupa el segon lloc, juntament amb Mèxic i la Federació Russa, en nombre de reserves. A hores d'ara, l'única reserva de la biosfera que hi ha a Catalunya és la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Més informació


 • El Parc Natural del Montseny ocupa un 61% del terme municipal

  El Parc Natural del Montseny ocupa un 61% del terme municipal

 • Ermita de Sant Elies

  Ermita de Sant Elies

 • Can Planell

  Can Planell

 • Porc senglar femella.

  Porc senglar femella.

 • Descobreix el patrimoni de Sant Pere de Vilamajor

 • Reserva Mundial de la Bioesfera

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA
Escut Ajuntament de Valldoreix

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
Nou, 26
08458 Sant Pere de Vilamajor
Telèfon 938 450 008
ajuntament@vilamajor.cat
NIF P0823400G

Comparteix:

 • Twitter
 • Facebook

Segueix-nos:

 • RSS
 • Facebook